A papucs története

A lábbelik kialakulása elsősorban annak köszönhető, hogy az emberi láb felületét meg kellett védeni az időjárástól és a környezet más viszontagságaitól, mint például a talajfelszín és annak egyenetlensége. A különféle lábbelik tulajdonképpen magát a járást, ezáltal az emberi munkavégzést segítették elő, hozzájárulva az emberiség fejlődéséhez.

A lábbelik eredete

Az emberi történelem során számtalan lábbelitípus kialakult, ezek egyik speciális formája a papucs. A lábbelik ősi formáját igazából egy valamilyen módon az ember talpa alá kötött fa- vagy bőrdarab jelentette. A konkrét megvalósítás jellege határozta meg, hogy cipőről, szandálról, saruról, vagy éppen papucsról beszélhetünk.

A papucs korai eredete

Az egyiptomiak és babilóniaiak inkább szandált, míg a perzsák és az asszírok főként egy magasabb szárú cipő jellegű lábbelit hordtak. Ezen lábbelikhez hasonlóan valószínűleg a papucsok is keletről származnak, ahol gyakran gazdagon díszítették őket hímzéssel és bélyegzett aranyozással (ahogyan a mai napig divat a papucsok ilyenfajta díszítése). Eddig a legrégebbi papucsokat kopt sírokban találták a 2-8. századból.

A papucsok megjelenése Európában

Először Olaszországba, Bizáncon keresztül juthattak el az első papucsok, és a 15. század óta váltak ismerté Európa többi részén is. Hazánkban igazán a török uralom idején vált népszerűvé a papucs, mint kényelmes viseletű lábbeli.

A korai papucsok Európában általában bőrből és fából készültek. Lübeckben már 15. század elején is létezett papucskészítő céh, és a papucsokat néha cipészek is készítették. 1444-ből például származik egy rendelet, amely előírta, hogy a cipészeknek csak cipőt, a papucskészítőknek pedig csak papucsot szabad készíteniük.

Papucsok az elmúlt kétszáz évből

A 19. század óta sok országban a kényelmes mamuszokat is papucsnak nevezik, még akkor is, ha van oldalról sarokrészük, azaz valójában alacsony cipők. A „papucs alatt állni” kifejezés is ebből az időszakból származik: a középosztálybeli feleségek akkoriban gyakran viseltek házi papucsot. Azok a férjek, akik alárendelték magukat a házi uralkodónak, „papucs alá kerültek”, azaz „papucsférjjé” váltak.

Papucsok napjainkban

A papucsok a mai napig igen nagy népszerűségnek örvendenek, szerte a világban. Ez elsősorban kényelmes és praktikus mivoltuknak köszönhető. Mind utcai kivitelben készülnek, mind házi papucsként (szobapapucs, fürdőpapucs, vendégpapucs, stb.) széles körűen használjuk őket. A papucsok tökéletes kiegészítői lehetnek a prémium minőségű férfi és női fürdőköpenyeknek is, akár otthoni, akár szállodai használatról van szó, hiszen ki az, aki a teste kényeztetése mellett ne szeretné a lábát is egy kellemesen puha anyaggal kényeztetni.