Ágyneműhuzat méretek, mikor melyiket válasszuk?

Mire kell odafigyelni?

Sokszor külön nem is figyelünk rá, hiszen a legtöbbször már automatizmAusként működik, ugyanakkor alapvetőnek számít, hogy ágyneműhuzat vásárláskor ki kell választanunk a számunkra megfelelő méretet. Kézenfekvő, hogy az ágyneműhuzat méretét magának az ágyneműnek a mérete határozza meg, így egyaránt szükséges figyelembe vennünk a paplan, a lepedő, a nagypárna és a kispárna méretét is.

Ha egy lépést visszalépünk, akkor azt is láthatjuk, hogy a lepedő és a paplan méretét valójában ágyunk mérete határozza meg. Nem szoktunk belegondolni, de bizony így épülnek egymásra a dolgok az alváskultúrában is…

Szerencsére a gyártók általában kötött méretkategóriákkal dolgoznak, így általában egy több részes ágyneműhuzat garnitúra vásárlásakor is stimmelni szoktak a huzatok méretei.

Különféle ágyneműhuzat méretek

Az ágyneműhuzatok méreteit tekintve a legalapvetőbb különbség, hogy egy- vagy kétszemélyes ágyneműhuzatról beszélünk. Az egyszemélyes huzatoknál az ágyneműhuzat klasszikus mérete 140x200 cm, míg a kétszemélyes huzatok esetében a legelterjedtebb méretváltozat a 200x220 cm-es paplanhuzatok jelentik.

Természetesen mindkét kategóriában találunk ehhez képest valamelyest eltérő méreteket is – egyes gyártók szeretnek ebből sportot űzni – így különösen fontos, hogy a vásárlás előtt ellenőrizzük le a huzattal ellátni kívánt ágyneműink pontos méretét, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor a drágán vásárolt, egyébként minden szempontból kifogástalan ágyneműhuzatunk lóg a párnán, paplanon. Illetve mégis: ha a kisebb méret egyáltalán nem tudjuk felhúzni a párnahuzatot, az talán még idegölőbb…

A bosszankodáshoz igazából elég egy tíz centiméteres eltérés pozitív vagy negatív irányba az optimális mérettől. Emiatt kell jól választani a vásárláskor, mert különben kész a baj!

Melyiket válasszuk? Az ágyneműhuzat méretek előnyei és hátrányai

Vannak párok, akik ragaszkodnak a nagyméretű, kétszemélyes ágyneműkhöz, hiszen így a nagy franciaágyon közös takaró alatt tudnak aludni, amelynél nem sok meghittebb dolgot ismerünk. Számukra egy kétszemélyes, luxus ágynemű szett szinte kapcsolatuk ragasztóanyagát jelenti.

Mások nem tartják praktikusnak az egyetlen darabból álló, nagyméretű kétszemélyes paplanhuzatok használatát, mivel önállóan, saját takarójukat használva, csak a saját ízlésüket figyelembe véve szeretnek aludni, elkerülvén így a takaró egymásról való „lerángatását”.

Láthatjuk tehát, hogy a különböző méretű ágyneműhuzatoknak egyaránt vannak előnyei és hátrányai, a döntés elsősorban attól függ, hogy ki mit szokott meg, mely méret felel meg leginkább saját ízlésének, elképzelésének.

Bizonyos esetekben akár még az is előfordulhat, hogy bár valaki egymaga alszik, mégis ragaszkodik a nagyméretű, kétszemélyes ágyneműhöz, mert ezt tartja kényelmesnek. Természetesen számukra is ideális választást lehet egy prémium minőségű tencel ágynemű garnitúra.