Hogyan szárítsuk a törölközőt?

Bármilyen törölközőről legyen is szó, kritikus pontot jelent, hogy a használat után benedvesedett textíliát hogyan és milyen gyorsan tudjuk megszárítani. Ez a prémium minőségű törölközőknél ugyanolyan fontos, mint olcsóbb társaiknál, ahogyan a kéztörlők és a fürdőlepedők között sincs nagy különbség ebből a szempontból. Egy a lényeg – amit mindig érdemes is szem előtt tartanunk –, hogy a száraz törölköző a jó törölköző! 😊

Miért fontos, hogy törölközőink megfelelően megszáradjanak?

Törölközőink szárítása elsősorban higiéniai okokból tekinthető fontosnak. Egy nedves, vizes textilanyagban hamar tanyát vernek a különböző baktériumok és mikroorganizmusok, melyek jelenléte több szempontból sem kívánatos.

Egyrészt ezek különféle egészségi problémákat okozhatnak, másrészt nem kielégítő szárítás esetén törölközőink rövid úton kellemetlen szagot árasztanak, egész egyszerűen büdössé válnak.

Milyen szempontok befolyásolják törölközőink száradási idejét?

Az egyik legmeghatározóbb ebből a szempontból a törölköző anyaga. És ezen a ponton bizony nagyon nem mindegy, hogy jó minőségű törölközőt vásároltunk, vagy valamilyen olcsóbb, akár műszállal kevert anyagot. Ilyen szempontból a 100%-os fésült pamut, a frottír, a bambusz, a modál és a mikroszálas törölközők tekinthetőek a legnyerőbb választásnak.

Emellett meghatározó tényezőnek számít még, hogy elegendő helyet biztosítsunk törölközőinknek a megfelelő száradáshoz. Például ha nincs elég hely a fürdőszobában (különösen egy nagyobb családnál), akkor gyakran előfordul, hogy erősen vegyes hatásfokkal, egymás hegyén-hátán próbáljuk szárítani a törölközőket.

Ezt mindenképpen érdemes elkerülni, akár még azon az áron is, hogy a fürdőszobához képest alternatív helyen szárítjuk a törölközőket. A törölközőket lehetőleg terítsük ki valamilyen szárítóra, vagy egy erre alkalmas felületre.

Törölközőszárítás radiátoron, szárítógépben

Lehetőség szerint természetes módon, légáramlással szárítsunk, kevésbé ajánlott a radiátorok vagy más melegítő eszközön történő szárítás, mivel ilyenkor esetleg megsérülhetnek a frottír törölköző szálai, amely azt jelenti, hogy a későbbiekben kevesebb nedvességet tudnak majd felszívni, ezzel együtt előfordul, hogy keményebb és durvább lesz az anyag tapintása. Persze itt sem mindegy, hogy milyen minőségű törölköző szettet vásároltunk.

Bár a fentiek ellenére az is igaz, hogy a téli időszakban egy olyan helyiségben, ahol kevésbé biztosított a jó szellőzés, még mindig jobb megoldás lehet a mérsékelt hővel történő szárítás, mintha hosszú órákon át nedvesen hagynánk kézszárítóinkat, törölközőinket, fürdőlepedőinket és egyéb fürdőszobai textíliáinkat.

Merthogy nem csak a törölközők esetében fontos odafigyelni a megfelelő kiszáradásra, hanem bizony minden más nedvessé váló fürdőszobai anyag esetében is, hiszen fenti megállapítások ugyanúgy érvényesnek tekinthetőek rájuk.

Emellett persze az eddig tárgyaltak a törölközők mosás utáni szárítása esetében ugyanúgy általános igazságoknak tekinthetőek, sőt ilyenkor még nagyobb körültekintéssel érdemes eljárnunk, hiszen ebben az esetben a törölközők mosáskor sokkal több vizet szívnak magukba, mint máskor.

Ha pedig szárítógépben szárítjuk a törölközőinket, lehetőleg használjunk a száradást elősegítő speciális labdát, vagy más hasonló megoldást. Ezek javítják a légáramlást a szárítógép dobjában, egyúttal csökkentik a szárítási időt.