Hogyan tartsuk puhán a köntösünket?

Mindenki szereti a puha köntösöket. Mit tehetünk azért, hogy a vadonat újan vásárolt köntösünk hosszú távon is puha maradjon? Ezt mutatjuk be a következőkben! A bemutatott tippek ugyanúgy érvényesek a férfi, női és gyerek fürdőköpenyekre is.

Az ideális fürdőköpeny

Egy magas minőségű fürdőköpenynek már csak a vastagsága miatt is kiváló nedvszívó képességgel kell rendelkeznie. Emellett hosszú távon, a mosások után is meg kell tartania a puhaságát, illetve a méretét. Szintén fontos, hogy a színes fürdőköpenyek ne fakuljanak ki.

Az ideális fürdőköpeny 100%-os fésült pamutból vagy bambusz szálból készül, a leggyakoribbak talán a frottír köntösök. Egy jó minőségű frottír fürdőköpeny legalább 420 g/m2 súlyú, így biztosítva a magas nedvszívó képességet.

A fürdőköntös megfelelő ápolása

Ha beszereztük az igényeinknek megfelelő grammsúlyú, anyagú, méretű és fazonú fürdőköpenyt, azután már csak arról kell gondoskodnunk, hogy a frottír valóban megtartsa a puhaságát, hogy ne kelljen néhány használat után új darabot beszereznünk amiatt, mert köntösünk megkeményedett és elveszítette rendes nedvszívó képességét. A tartós, puha fürdőköpeny titka egyszerűbb, mint elsőre gondolhatnánk, hiszen csak néhány alapvető szabályt kell betartanunk.

A fürdőköpeny puhaságának elvesztését leggyakrabban a helytelen mosási technika, illetve a szükségesnél nagyobb mennyiségű mosószer, illetve öblítő használata okozza. Az öblítő használata a frottír fürdőköpenyek esetében különösen ellentmondásos, mert bár rövidtávon akár még puhábbá is teheti a frottír köntöst, azonban a gyakori használat esetén a köntös anyagának korai bekeményedését okozhatja. A frottír anyagunk szálaiba beivódott mosószer miatt is durvává válhat a fürdőköpeny, ez általában mosópor túlzott mértékű használata és a mosógép túltelítettsége révén következhet be.

A legfontosabb tanácsok a puhaság megőrzése érdekében

Mindenekelőtt válaszunk prémium minőségű, extra puha fürdőköpenyt. A ruhadarabok kezelése során mindig vegyük figyelembe a termékek kezelési útmutatójában foglaltakat és tartsuk is be ezeket.

Hasznos, ha figyelünk a mosáshoz használt víz keménységére, soha ne mossunk kemény (ásványi anyagokban gazdag) vízzel. Szellősen helyezzük a mosógépbe a töltetet és ne lépjük túl az ajánlott töltősúlyt. Megfelelő mennyiségű mosószert használjunk a fürdőköpenyek mosásához, ne legyen se túl sok, se túl kevés. Ez elősegíti, hogy hogy a víz megfelelően kimossa a mosóport a köntös anyagának szálai közül. Spóroljunk az öblítővel is, vagy egyáltalán ne használjunk. Lehetőleg szárítógépben szárítsuk a frottír fürdőköpenyeinket.