Hogyan vegyünk törölközőt?

Akár saját használatra, akár ajándékba vásárolunk törölközőt, tudatos vásárlóként biztosan törekszünk a kimagasló minőségre és a jó ár-érték arányra. Milyen tulajdonságokra érdemes kiemelten odafigyelni, hogy teljesüljenek ezek az elvárások és ne csalódjunk?

A törölköző anyaga

A törölközők leggyakrabban a hagyományos frottír anyagból készülnek, ám az utóbbi időben az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően új anyagok is megjelentek a törölközők piacán.

Ezek általában akár a frottír törölközőket is meghaladó nedvszívó képeségekkel rendelkeznek, hiszen általában éppen ez a fejlesztések és a módosítás lényege. Bizonyos törölközőknél olyan, az adott textil anyagra jellemző extra tulajdonságok is képbe jönnek, mint az antibakteriális vagy hipoallergén hatás.

A jól bevált frottír törölközők mellett így érdemes megfontolni a magas minőségű pamut, bambusz, mikroszálas és modál törölközők kipróbálását is. Nagyon fontos azonban, hogy ilyen kísérletezésre tényleg csak a megbízható forrásból vásárolt törölközők alkalmasak, mivel ellenkező esetben könnyen csalódás lehet a kalandozás vége.

A törölköző mérete és vastagsága

A törölköző anyaga mellett egy másik fontos mérlegelési pontot ad annak mérete. Persze törölközőink méretét a szokások és preferenciák mellett a felhasználás célja is erősen befolyásolja, hiszen a fürdéshez, zuhanyozáshoz általában nagyméretű törölközőt választunk, míg ha hajszárító törölközőről, kapucnis törölközőről, poncsó törölköző, szauna törölközőről vagy éppen jóga törölközőről beszélünk, akkor nem mindig az óriás méret a legszerencsésebb.

A kéz- vagy arcmosás esetén még inkább jellemző, hogy csak egy kisebb méretű, ám puha és jó nedvszívó képességű kéztörlőre van szükségünk. A prémium minőségű kéztörlők, kis törölközők tökéletesen alkalmasak erre a célra.

Kiválasztandó törölközőnk vastagsága szintén megkerülhetetlen. A törölközők nedvszívó képességét azok vastagsága is nagymértékben befolyásolja. Általánosságban elmondható, hogy a vastagabb törölközők nagyobb nedvszívó képességgel rendelkeznek, ezáltal jobb minőségűnek tekinthetőek. A vastagság meghatározására szolgáló objektív mérőszám a grammsúly. A törölközők vastagsága körülbelül 400 és 600 g/m2 vastagság között szóródik.

A törölköző színe

Manapság a hagyományosnak mondható fehér törölközők mellett nagyon széles választékban megtalálhatóak a törölköző webáruházak kínálatában az igazán élénk és a picit visszafogottabb színes törölközők is. Emellett külön érdemes kiemelni az egyre divatosabb, exkluzív hímzett törölközők kínálatát, amelyek saját családi használatra, illetve ajándékként vásárolt törölközők esetében egyaránt kiváló választást jelenthetnek az igényes, luxust kedvelő vásárlók számára.