Milyen anyagú ágyneműhuzatot válasszak?

Az ágyneműhuzatok anyagainak alternatívái

Anyagukat tekintve egyre többfajta ágyneműhuzat változattal találkozhatunk a boltokban és webáruházakban. A legnépszerűbb, már-már örök klasszikusnak számító darabokat továbbra is a pamut ágyneműhuzatok képviselik, azonban megjelentek olyan újszerű, modern anyagok is a termékkínálatában, mint a flanel, a len, a mikroszál, a mikroplüss, a szatén és a tencel.

Ezen innovatív, sok esetben újonnan kifejlesztett anyagok esetében elmondható, hogy bizony sokszor a jól bevált pamut ágyneműkhöz képest is előnyökkel bírnak. Érdemes tehát megfontolnunk, hogy adjunk számukra esélyt, ha korábban még nem vásároltunk ezekből a valóban kiemelkedő tulajdonságokkal bíró anyagokból készült ágyneműt.

A pamut és a flanel ágyneműhuzatok tulajdonságai

A pamut ágyneműhuzatok nem véletlenül ilyen népszerűek: puhák és kellemes tapintásúak, megszámlálhatatlan színben és mintával kaphatóak. Legfontosabb előnyük a szuper légáteresztő és nedvszívó képesség. Komoly hátrányuk ugyanakkor a gyűrődés, ezért mosás után érdemes azonnal kiteríteni és legtöbb esetben valószínűleg a vasalást sem ússzuk meg.

Meglepő, de a flanel ágyneműhuzatok is pamutból készülnek! A különleges módon fésült pamut jellegzetesen bolyhos felületet hoz létre, ezt a tulajdonságot használják ki a flanel anyagok gyártásánál, amely így nagyobb anyagsűrűséggel rendelkezve, puhább és melegebb, mint a natúr pamut anyagok. További előnyös tulajdonság, hogy a flanel jóval kevésbé gyűrődik, így csak ritkán igényel vasalást. A flanal ágyneműk mosásakor érdemes ugyanakkor öblítőt használni, hogy a huzat mindig puha legyen. Hátrányuk, a flanel anyag eléggé érzékeny, így vigyázni kell rá.

Egyéb anyagok: len, mikroplüss, szatén és mikroszálas ágyneműhuzatok

Len ágyneműhuzatokat sokszor csak igen borsos áron találunk, ugyanakkor alapvetően ez az anyag is kedvező tulajdonságokkal bír. A mikroplüss huzatok anyaga vegyesen rövid és vastag szálakból áll. A kellemes lágyságuk mellett egyszerű a gondozásuk és színét is sokáig őrzi egy ilyen anyagból előállított ágynemű.

A szatén ágyneműknek egyedi tapintása van, amit nem mindenki kedvel, illetve az ilyen anyagból késült ágyneműk szintén magasabb árkategóriát képviselik. A mikroszálas ágyneműhuzatok száz százalék műszálból készülnek. Ezt nem mindenki kedveli, hiszen ismerjük a műszálas anyagok támasztotta problémákat, ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy előnyös tulajdonságai is vannak egy mikroszálból készült huzatnak. Legnagyobb előnye az egyszerű ápolásból fakad: gyorsan szárad, alig gyűrődik, illetve allergiások számára is alkalmas lehet.

Tencel ágyneműhuzatok

A Softcotton webáruház ágyneműhuzat kínálatában elsősorban a prémium minőségű tencel szövetből készült ágynemű garnitúrákkal találkozhatunk. A tencel egy száz százalékban természetes szövet, mely egészen puha és kényelmes, így az alvás egy ilyen tencel ágyneműben igazán pihentető tud lenni.

A tencel ágyneműk rendkívüli légáteresztő, illetve tökéletes nedvességszívó képességgel rendelkeznek, így ezen tulajdonságának köszönhetően nemcsak a nyári hónapokban, hanem télen is tökéletes választássá teszik az alvás során.