Pizsama vagy hálóing - miben aludjunk?

Pizsama vagy hálóing - miben aludjunk?

Nem is gondolnánk, hogy mennyire megosztó kérdést jelenthet, hogy ki miben alszik! Pedig a tapasztalatok alapján szinte mindenki ragaszkodik saját megszokott választásához a pizsama vagy hálóing kérdés tekintetében. Viszonylag kevesen vannak, akik rendszeresen váltogatnak, hogy pizsamát vagy hálóinget válasszanak az alváshoz. Az persze sűrűbben előfordul, hogy valaki megvilágosodik, és pizsamáról hálóingre vált, vagy éppen fordítva: a hálóinget cseréli pizsamára.

Persze a fenti dilemma csak a nőket érinti, hiszen a férfiak maximum abban dönthetnek, hogy férfi pizsamát használnak az alváshoz, vagy valamilyen más alternatív ruhadarabot (pl. póló boxeralsóval), vagy éppen semmilyen ruhadarabot nem húznak magukra.

Egy kis pizsama-történet

A hagyományos női divatban elsősorban a hálóingeknek van nagyobb múltja, a pizsamák sokáig inkább a férfiak alváshoz használt ruhadarabját jelentették. A klasszikus férfi pizsamákat a 19. század végén még kizárólag férfiak viselték egyre növekvő népszerűséggel, olyannyira, hogy a 20. század első felére a többségük már pizsamában aludt. A nők körében az 1920-as évektől vált egyre népszerűbbé a pizsama, főként Coco Chanelnek köszönhetően, aki divatos otthoni női pizsamákat, sőt társasági változatokat is alkotott.

Mi alapján válasszunk hálóinget, pizsamát?

Praktikus oldalról vizsgálva a pizsama vagy hálóing kérdéskört, mindkét ruhadarab kényelmes viseletet biztosít, ami talán az egyik legfontosabb szempontot jelenti a hálóruha kiválasztásakor. A hálóingeket egy fokkal talán könnyebb fel- és levenni, mint egy női pizsama szettet. Azért természetesen a legtöbb női pizsama sem túl vészes ilyen szempontból.

Fontos szempont lehet még a hálóing és pizsama választáskor a ruhadarab anyaga, mivel az egyik leghordottabb ruhadarabról beszélünk, ezért különösen fontos a rendkívül jó minőségű anyagválasztás, legyen az pamut, szatén, selyem, vagy bármilyen egyéb textilfajta. A bambusz szálból készült pizsamák és hálóingek különösen alkalmasak az alváshoz használt ruhadarabokhoz, mivel antibakteriális és hipoallergén mivoltuk biztosítja, hogy az alvás teljes ideje alatt kényelmes, kényeztető viseletet biztosítsanak.

A női hálóingek és a pizsamák egyaránt lehetnek romantikusak, elegánsak, vagy visszafogottabb, modern darabok. Lehetnek pasztellszínűek vagy éppen élénkebb színvilágúak, csipkével vagy más díszítő elemmel ellátottak. Ki-ki ízlése szerint dönt ebben is, ahogyan a pizsama vagy hálóing kérdésben is az egyéni preferenciák érvényesülnek. A lényeg, hogy végül egy számunkra tetsző, ugyanakkor mindenekelőtt kényelmes hálóruhát válasszunk!