Pizsamában az utcára - érdekes divat terjed

Utcai pizsama? Bizony ezt is megértük. Ha jobban belegondolunk, akkor miért is ne? Hiszen annyi furcsasággal találkozunk nap mint nap. Az utcai pizsama ötlete valójában nem is annyira újkeletű, mint azt elsőre hihetnénk.

Egy kis pizsama-történet

A női divatban inkább a hálóingek bírnak komolyabb múlttal, a pizsamák sokáig inkább a férfiak alváshoz használt ruhadarabját jelentették. A pizsamákat a 19. század végén még kizárólag férfiak viselték egyre növekvő népszerűséggel, olyannyira, hogy a 20. század első felére a többségük már pizsamában aludt. A nők körében csak az 1920-as évektől kezdett egyre népszerűbbé válni a pizsamák viselete, főként Coco Chanelnek köszönhetően, aki bizony már divatos otthoni női pizsamákat, sőt társasági változatokat is alkotott.

Coco Chanel őszintén kedvelte a pizsamákat, hiszen ezt a kényelmes ruhadarabot otthon ugyanúgy viselte, mint a házon kívül. Ideálisnak találta vízparti öltözékként is, de társaságban szintén elfogadhatónak találta, egyúttal próbálta meggyőzni nőtársait róla, hogy egy pizsama nemcsak a hálóingek kényelmes, ugyanakkor stílusos alternatívája lehet, hanem az alvásnál jóval szélesebb körűen használható ruhadarabról van szó, ahol egy bő szárú nadrágból és egy lezser, ingfazonú felsőből álló pizsamaszett kiválóan párosítható alternatívát jelenthetnek egy-egy társasági eseményen is.

Az 1930-as évekre az utcai pizsamák abszolút a mindennapok részét képezték, ahogyan azt például a Vogue egyik korabeli számában olvasható beszámolóból is kiderül: „A hölgyek viselhetnek, és viselnek is pizsamát, ha kisebb, formális vacsorát tartanak otthonukban, vagy olyanokhoz hivatalosak vacsorára a városban, akiket jól ismernek. A női nem fiatalabb, lázadóbb tagjai pedig akár a színházba is felvehetik.”

Az utcai pizsamák újrafelfedezése

Az utcai pizsamák trendje kisebb-nagyobb hullámzásokkal egészen az 1960-as évekig kitartott, miután jó néhány évtizedre feledésbe merült. A 2010-es évek közepén kezdtek el újból megjelenni az első utcai pizsama modellek. Ez a viselet bizony először sokak körében furán hatott, ahogyan ez a legtöbb új (vagy éppen régi, de újonnan felfedezett) divattrend esetében sűrűn elő szokott fordulni.

Az utcai pizsamák az ilyen módon történő újrafelfedezésük nyomán a mai napig divatosak, főleg ha egy kevésbé formális eseményre vesszük fel őket (talán napjainkban a színházban való viseletük azért túlzás volna – bár egy kísérleti darab esetén akár próbálkozhatunk is ilyesmivel).

Kiemelten felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a stílusos megjelenéshez elengedhetetlen, hogy utcai pizsamánk igazán jó minőségű, úgymond első osztályú anyagból készüljön. Lehetőleg ne egy ezerszer használt, kinyúlt és kibolyhosodott otthoni darabbal próbálkozzunk, de még csak ne is egy fast-fashion áruház legutóbbi leárazásán vásárolt utcai pizsamában próbáljunk meg divatot diktálni. Ehelyett sokkal inkább érdemes körülnéznünk egy prémium pizsamákat árusító áruház kínálatában!