Törölköző mosása: Milyen gyakran mossuk a törölközőt?

Ahogyan sok már területen, így a törölközők és fürdőlepedők mosásában sincs konszenzus. Ki mire esküszik, mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy a kelleténél sűrűbb mosás könnyedén törölközőink idő előtti elhasználódásához vezethet. Természetesen a másik véglet, a nagyon ritka mosás sem túl szerencsés az oly fontos higiéniai szempontok miatt.

Az arany középút megtalálása

A fenti megfontolásokat és a környezetvédelmi irányelveket figyelembe véve minden használat után semmiképpen sem érdemes törölközőinket mosni. Ahhoz, hogy nagyméretű fürdőlepedőink és törölközőink mindig tiszták és illatosak maradjanak, elegendő körülbelül minden harmadik-negyedik használat után kimosni őket.

Talán a legoptimálisabb, ha érzékeink alapján döntünk: ha már nem ideális a használt törölközőnk tapintása, vagy illata, akkor mindenképpen érdemes a szennyeskosárba dobnunk. Természetesen odafigyelve arra, hogy mindezt a törölköző száraz állapotában tegyük!

A törölközők anyaga is számít

Törölközőink és más fürdőszobai textíliáink komfortérzetét, sőt akár a használati ciklusok hosszát is nagyban növelheti, ha antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező anyagokat választunk. Ilyennek számítanak például a bambusz törölközők, illetve a modál törölközők is kedvezőek ebből a szempontból a rendkívül gyors száradási idejük miatt, ahogyan a mikroszálas törölközők is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek a hagyományos frottír törölközőkhöz képest.

Hogyan mossunk törölközőt?

A törölközők mosásánál kiemelt szerepe van az optimális mosószermennyiség megválasztásának. Ha több mosószert használunk, mint amennyi szükséges, akkor a törülközőink sokkal hamarabb tönkremennek. Persze a túl kevés mosószer használata is felvet problémákat, hiszen ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy törölközőink nem lesznek az elvárt tisztaságúak.

A sok mosópor könnyen berakodhat a frottír törölközők, fürdőlepedők, fürdőköpenyek szálaiba, amely tönkreteszi puhaságukat, pedig pont ezért imádjuk ezeket a textíliákat.

Javasolt mindig követni a mosószerek előírt adagolását, illetve az sem lényegtelen körülmény, hogy a folyékony mosószerek alkalmasabbak a törölközőmosásra, mint a hagyományos mosóporok. Lehetőleg ne használjunk öblítőt sem, mert így a pamut törölközők sokkal inkább megőrzik lágyságukat, továbbá a fehér törülközők esetében az öblítő beszürkülést is kiválthat.

A törölközők mosás után is puhák és lágyak maradnak, ha jól kirázzuk őket a mosógépből kivéve, majd gondosan száradni hagyjuk őket. Fontos, hogy a törölközőket semmiképpen se hagyjuk a mosógépben állni, hanem egyből teregessük ki, amint a program befejeződik, így valóban illatosak maradnak. Ne feledjük az sem, hogy használat előtt az új törölközőket mindenképpen ki kell mosni!