Meg tudja különbözetni a minőséget a “rongytól”?

Ötszász vagy ötezer forint? A frottír törölközők árai bolttól boltig változnak. Vajon ez csak különbözet vagy valóban a minőség van a dologbn? Valószínűleg már hallotta, hogy egyik fontos tényező súly/ m2.  De az tudja, hogy a minőséget a 300 vagy az 500 gramm képezi? És a szálak hosszát is figyelembe veszi? Ha most nem-el válaszolt, akkor éppen az Ön számára készítettük el ezt az útmutatót, amely segítségével eligazodika a frottír világában.

Ha eddig a frottír termékeket a színük, mintájuk, méretük, esetleg az áruk  alapján válaszotta, most a tényzőkhez adjon hozzá következő -- lényegesen fontosabb -- tulajdonságokat. A 100 %-os pamut nem mindig az, ami az otthona számára a legjobb!

Ne menjen ötszázas álá!

A jó minőségű törölközők közé azok számítanak, amelyek súlya az 500 g/m2 köré mozog, gyakorlatban főleg a 450-550 g/m2 skálával találkozik. Ha a törölközőn ennél kisebb számokat talál, akkor inkább kerülje ki. Ugyanakkor hagyja ki azt is, amelyen nem talál semilyen adatot. Az ilyen adatok megadása nem kötelező és a gyártók, akik ennél kisebb súlyú terméket gyártanak, gyakran szándékosan kihagyják az adatot.

Ugyanezek a számok a fürdőlepedőkre is vonatkoznak, ezeket ugyanúgy frottírból gyártanak, a különbség csak a méretükben van. Viszont nem mindig kívánatosak az ilyen nagy számok. Például a fürdőköppenyeket az anyagok keverékéből gyártják általába azért, hogy könnyebbek legyenek. Egy fürdőköppenyre mégis több négyzetméter kell és ki az, aki fürdés után magán szeretne vonszolni két, három vagy akár több kilót! Ezzel ellentétben vannak a kilépők, amelyeknél az a fontos, hogy nehezek legyenek és a helyükön maradjanak, ez a szám gyakran eléri a 1450 g / m2-re.

Továbbá az is igaz, hogy minnél hosszabbak a szálak és minnél “szőrösebb” a törölköző, annál jobb. Vagyis a legtöbb esetben. A hosszabb szál jobban szívja a nedvet, ezáltal jobban szárít. Ugyanakkor meg figyelmeztetjük arra a veszélyre, hogy: Ha az ilyen törölközőket mossa és szárítja, a szálaik györsabban eldörzsölődnek, ezért a hosszú szálú törölközőkre a legjobb minőségű pamutot kell használni, hogy minnél tartósabb legyenek. Ezt viszont nem tartja be az összes gyártó.

Belefektetett egy csomó pénzt minőségi törölközőkre és már két hónap után kémények és durvák, akárcsak az olcsók? Akkor lehetséges, hogy Önnél van a hiba. Hogyan mossa és szárítja? A használati utasít szerint a használatuk előtt kétszer külön át kell mosni és megszárítani, annékül, hogy már törölközzön velük. Ezzel a ellazuló szálak kiesnek és maga a szövet összehúzódik, így a többi szálat erősebben rögzíti, ami a tartóságukat növeli. A mosásra inkább gélt használjon, mint mosóport, ha fehéret mos, akkor természetesen a fehérre alkalmas mosószert használjon, a színeseket a color jelölésűeket. A tévé reklámok szerint az öblítő finomabbá és puhábbá varázsolja a törölközőit, de a gyártóknak teljesen ellenkező a véleményük! A használati utasításokban az öblítőt tiltják, mert “összeragasztja” a szálakat és emiatt a törölköző veszít a puahaságából és inomságából.

A szárításra az ideális helyzetben a szárítógépet használjon, bizonyos gyártók ilyen készülékekkel már a gyártás folyamán is szárítják a termékeiket, mert forró levegő áramlása nem csak szárítja a szálakat, hanem ezeket meg is emeli és megkönnyíti, így aztán úgy néznek ki a törölközők és a fürdőlepedők mint a reklámokban. Ha nincs szárítógépe, nem baj, elég lesz a egyszerű ruhaszárító is. Ami viszont tiltott, az a radiátor, metrt ez megtöri a szálakat és így örökre tönkre is teszi ezeket.

A 100 %-os pamut nem mindig a legjobb

Arra tanították, hogy ami 100 %-os pamut, az a legjobb? A törölközők esetén nem mindig így van. Annak ellenére, hogy a 100 %-os pamut még mindig a legelterjedtebb, akkor a főleg a kis és nehezen szelőztethető fürdőszobák tulajdonosai tudják, hogy számuka mennyire jók a 60 % pamut és 40 % bambusz viszkózból készített törölközők. Nem cska azért, mert a súlyuk 500 g / m2-re, hanem főképpen azért, mert nem büdösödnek. A bambusznak természetes antibiotikus funkciója van, amely azt biztosítja, hogy nem kéződik a kellemetlen, hasznát törölköző szag. Ez az anyag előnei: Az ilyen törölközők felszívó képessége 4x nagyobb mint más anyagokké, mert ha mikroszkóp segítségével tanulmányozzuk a bambusz szálakat, akkor látjuk, hogy ezek üregesek, így engedélyezik a szövet “lélegzését”.

A bambusz törölközőknél azzal is találkozhatunk, hogy a szálak nem kis hurkokba vannak kötve, hanem egyenesre vannak vágva. Ez nem hiba, ez előny. Az ilyen frottírt velúrnak nevezik, és ennek a tapintása nagyon kellemes, mert bársonyra hasonlít és szépen fénylik.

A nők imádják, ha finom, puha törölközőket és fürdőlepedőket használhatnak. Ha Ön is ilyen kategóriában tartozik, akkor keressen olyan törölközőket, amelyeket mikro pamutból gyártanak. Ezek a drágábbak közé tartoznak, de az árukat kompenzálják a finomságával, puhaságával, alacsony súlyukkal és kiemelkedő felszívó képességgükkel. És vajon miért ne élvezzünk legalább fürdés után egy csepp luxust, legyen az, hogy a fürdőszobába érezzük magunkat úgy, mint ha a felhők között lennénk!