Mit tegyünk a törölközőnkkel, hogy ne legyen belőle smirgli papír?

Lehet, hogy ezt már ismeri -- a használt törölközővel nem mindig kellemes a törölközés. Vannak olyan vásárlóink, akik mindjárt, amikor azt tapasztalják, hogy a törölközők kopnak és veszítenek a nedvszívó képpeségükből, azonnal kidobják. Viszont létezik olyan eljárás, aminek az alkalmazása után a törölközők újból puhábbak és dúsabbak lesznek. Ha megfelelően gondozza a törölközőit, akkor néhány évig nyugodtan használhatja annékül, hogy smirgli papírrá váljon.

  • Ne használjon öblítőt és a törölközőit ne is vasalja, mert ez a nedvszívó képpességüket csökkenti
  • A törölközőket 40°C mossa
  • A színes törölközők mosásához, ne használjon fehérek mosásához alkalmas szereket, mert ezek az optikai fényesítőket tartalmaznak, amelyek megváltoztahatják a törölközők színét
  • A szárítás, amely meleg levegővel történik, akár a szárítógépben, akár kint a szárítón tartósabbá teszi a törölközőket. Ezek szárítására ne történjen direkt napfényben

A törölközőket több féle anyagból lehet gyártani, mindegyiknek más tulajdonsága van. A frottír a legelterjedtebb, ez a klasszikus, kis hurkokból álló anyag. A  velúr törölközők hasonlóan készülnek, csak a hurkokat levágják, így bársonyhoz hasonló fényes feluletük lesz. Továbbá a törölközőkön lehetnek szőt képek is , vagy csíkokok is, vagy hímzettel vagy akár nyomtatottak is lehet rájuk.  

Már eljött az ideje a régi vékony szálakból készített és időközbe kikopott törölközőket nyugdíjazni.

Amikor törölközőt vásárol, legyen biztos abban, hogy jó minőségűt választ. A pamut és a többi természetes anyag jól bírják az intenzív használatot és könnyű a gondozásuk. Vigyázzanak a műszálakból gyártottakkal -- az ilyenek könnyebben kapnak és a nedvszívó képességük sem olyan, mint a pamut vagy a bambusz törölközőknek. Bizonyos esetekben akár irritáláhatják bőr is. A jó minőségű fürdőlepedő tartósabb, mert az alapja erősebb.

A törölközők egyik nagy hátránya az, hogy hajlamosak a színük elvesztésére. Ezért mindig ugyanolyan vagy hasonló színű ruhákkal mossa, hogy megelőzze a más ruhadarabbok elszíneződését.  Ráadásul a fehér törölközőket mindig külön kell mosni. A fehérítő helyett citromlét használjon, mert a fehérítő árt az anyagnak.

A használt törölközők nedvszívó képpessége csökken, ezt többek között a kemény víz vagy a mosószerek és öblítők túlzott használata váltja ki. Az öblítő ráragad a szálakra, ezután nem szívják a vizet. Megpróbálhatja kimosni a haszált törölközőit az ecetes vízben, ez eltávoltja a lerakódásokat. Ha a törölközői szagosak, használjon mosáshoz sóda bikarbónát.

A törölközőket meleg vízben mossa hasonló színű ruhákkal és ne töltse túl a mosógépet. Mosás után rázza ki. A legjobb eredményeket az alacsony fokra beállított szárítógép segítségévl érheti el.